Teologie těla pro začátečníky

3. 4. 2010 19:26

Teologie těla pro začátečníky – stručný úvod do sexuální revoluce Jana Pavla II.

      Tak tuto knihu již před šesti lety vydaly Paulínky. Nu, ale mě se dostala do rukou až nyní, díky přednášce P. Jendy Balíka. Znáte ji? Neznáte? Těm v druhé skupině jsem - nejen na spolču - slíbila, že něco málo z ní přenesu sem :-), až ji dočtu. Stalo se. Ale sami víte, že každou knížku si je lepší přečíst celou, než vytrhávat některé pasáže z kontextu, ale přesto jsem sebrala odvahu a něco málo sepsala - možná to někoho inspiruje k přečtení:-).Ti, kteří patří do té první kategorie, moc prosím o nějaký ten jejich pohled na věc, názor, reakci na knihu....tam, tam dole :-).

        „Když vám dlaněmi pronikají hřeby a břemeno kříže se zdá být příliš těžké, vytrvejte! Jste na pokraji přechodu ze smrti do života, z chtivosti k opravdové lásce. Pouze tehdy, když jsme ochotni s Kristem zemřít, můžeme také žít životem vzkříšení, který nabízí“ (West str. 55). Jejda, to je tématická věta, pomyslela jsem si včera cestou do Plzně, když jsem si knihu zrovna pročítala – byl Velký pátek. Břemena, hřeby, naše kříže, láska, chtivost, život, opravdová láska....nejen o tom je tato knížka, kterou sepsal Christopher West, jenž se snaží zjednodušit, komentovat a především přiblížit učení Jana Pavla II. Jaké učení? O teologii těla.  Jan Pavel II. chce lidské tělo zkoumat nikoliv jako biologický organismus, ale jako teologii, jako „studium Boha“. Tělo není božské. Je ale „znamením“ božského tajemství  (West str. 13). Jak sám Jan Pavel II. říká: „Protože se Boží slovo stalo tělem, tělo vstoupilo do teologie...hlavní branou“ (2. dubna 1980).

      Teologie těla je soubor promluv, kde se Jan Pavel II. věnuje lásce, manželství, sexualitě a odpovědnému rodičovství. Proto i většina této knihy je věnovaná vztahu mezi mužem a ženou. Například o manželství bývalý papež říká, že skrze čočku manželství a spojení manželů „v jedno tělo“ znovu objevujeme „smysl celé existence, smysl života“ (29. října 1980) a tvrdí, že společenství muže a ženy je „nejhlubší živnou půdou (nebo základem) etiky a lidské kultury“ (22. října 1980). Jestliže hledáte smysl života, pak je podle Jana Pavla II. vepsán přímo do vašeho těla – do vaší pohlavnosti. Smyslem života je milovat tak, jak miluje Bůh, a přesně k tomu vás vaše tělo jako muže a ženu vybízí (West str. 34). Bývalý papež, dle Christophera Westa, popisuje tuto milost jako tajemný Boží dar lidskému srdci, který muže a ženy uschopňuje k tomu, aby žili ve vzájemném a upřímném sebedarování (30. ledna). Mně osobně se moc na této knize líbí, že toto téma sebedarování rozvíjí a přináší mnoho zajímavých myšlenek. Jednou z mnoha je třeba tato: „Bůh „na počátku“ stvořil sexuální touhu, aby byla hnací silou lásky, té lásky, kterou miluje on – ve svobodném, upřímném a úplném sebedarování (West str. 33). Jak autor cituje Jana Pavla II., tak „právě tu lásku, kterou se člověk jako osoba stává darem; následně pak právě prostřednictvím tohoto daru uskutečňuje samotný smysl svého bytí a své existence“ (16. ledna 1980). Co dodat??? Přečtete si víc :-). Nu, ještě v souvislosti s manželstvím autor volně přechází k tématu celibátu a k tomu, jak tyto dvě povolání spolu souvisí, což doplňuje větou: „ať už je naše povolání jakékoli, všichni jsme povoláni k tomu, abychom měli podíl na Boží lásce a sdíleli ji s druhými (West str. 35). Že to není nic nového??? :-)....Super :-) aneb některé věci se mají opakovat ;-). Na dalších stránkách se můžeme dočíst něco o čistotě srdce či je několik stran věnováno žádostivosti, kde autor opět rozvíjí myšlenky Jana Pavla II.. Mimo jiné i tu, že pro něj opakem lásky není nenávist; opakem lásky je pro něj spíše někoho používat jako prostředek pro naše vlastní cíle (West str. 39). S tím souvisí i další útržky v knize, kde se West jen letecky zmiňuje o pornografii či potratech, přičemž dle něj debata o potratech není v konečném důsledku o tom, kdy začíná život, ale že je o smyslu sexu jako takovém (West str. 21). V závěru knihy se můžeme dočíst o antikoncepci, přičemž sám spisovatel přiznává, že právě kvůli ní málem z církve odešel. Nestalo se tak a jeho myšlenky každého nemálo obohatí.

       Závěrem bych chtěla dodat, že mi teďka shodou okolností došlo, že tématem dubna na signálech je krása stvoření. A o toooom, o toooom ta celá kniha je :-). Jak autor píše: „opravdová láska je připravená přinést jakoukoli oběť, aby hodnota lidského života zazářila v celé své kráse a lesku. Je to obětující láska. Je to láska, jako „Kristus miloval církev“ (West str. 104).

Zobrazeno 3799×

Komentáře

pavlli

Andrejko, díkyyyy moc za aktuální informace:)<br />
Nu, nevím, jak ostatní, ale já už to vidím o třídu vejš :D<br />
<a href="http://www.paulinky.cz/obchod/detail/Teologie-tela-novy-dotisk" target="_blank">http://www.paulinky.cz/obchod/detail/Teologie-tela-novy-dotisk</a><br />
to Marcelka: tak boje za rovnoprávnost jsem už dávno vzdala;-), nějak stárnu nebo co:D

Pavla Bujnochová

Hlavně, aby si chlapci před plesem vzali čisté ponožky.

Zobrazit 29 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz