Jedna moje srdeční záležitost :-)

25. 5. 2011 15:45
Rubrika: články | Štítky: Hruška , meditační zahrada

Už dlouho jsem nic nenapsala a tak si říkám, že dneska nastal ten pravý den…snad vám to udělá radost :-) či inspiruje k nějakému spring-tripu :-). Píši o místu, které není nutné v naší plzeňské diecézi představovat, ale určitě stojí za to se tam alespoň jednou za rok, za život :-) podívat…proto tyto řádky věnuji spíše a především těm „přespolním“, pro které to nebude opakování, kteří toto místo – krásnou  zahradu vůbec neznají….

Zahradu, kde najdete pestrobarevné lekníny, zelenomodrá jezírka, růžové či žluté květy s mnoha odstíny zeleně, ale i křížovou cestu a kapličku…někteří ví, tuší - mluvím o Meditační zahradě v Plzni. Ta se stala celoživotním dílem, bývalého politického vězně, pana Luboše Hrušky. Tento konvertita ji zbudoval především díky cílevědomé celoživotní práci a odhodlání…Vytvořil přírodní architektonický unikát. Místo, kam vždy mooc ráda uteču :-) od reality, zastavit se, ztišit…Tento kousek přírody je vyústěním tvrdé životní zkušenosti pana Hrušky po únoru 1948. Jelikož byl silně perzekuován a za komunistického režimu pronásledován…Moc bych vám doporučila si přečíst nějaký rozhovor s ním, pokud jste to již neučinili nebo se s ním nesetkali osobně než zemřel… Je to pár týdnů, co se mi právě do rukou dostala knížka o něm – proto tyto řádky. Měla jsem číst literaturu jinou, vědeckou, ale od jeho slov jsem se nedokázala odtrhnout. Velice mě obohatila a vyprokovala k mnoha podnětům k zamyšlení, přehodnocení některý věcí, ale i slzám…

Myšlenka na zrod této zahrady vznikla v srdci pana Hrušky během jeho již zmíněného nesvobodného života. Tehdy se začal utvářet slib, že pokud přežije kruté věznění a ponižování, přemění otcovo ovocný sad na památník obětem zla. Nakonec se jeho idea začala pomalu realizovat a pan Hruška tak vybudoval krajinářské, botanické a historické dílo, jehož záměrem bylo vytvoření místa odpuštění a uzdravení. A sice ze semínka, které se zrodilo v pekle, vyrostl malý přírodní ráj,…

 

Takže pokud zrovna toužíte po procházce, křížové cestě, modlitbě v přírodě, zastavení a vnitřním ztišení, aj mši svaté…a budete v mé milované Plzni – běžte se projít a enjoy it :-)

 

Hrstka citátů z knížky…

„Buďte třeba cestáři, ale svou práci dělejte s láskou. Pak bude mít smysl a vy budete spokojeni“ (pan Hruška svým dětem).

Už jen fakt, že chcete na sobě něco změnit, je krokem kupředu (pan Hruška).

Smiřme se s tím, že za nás nikdo nic neudělá, a podnikněme – v mezích našich možností – něco sami (pan Hruška).

Kristus žije ve mně a já mám povinnost chovat se tak, abych nezklamal. Mít víru to znamená mít cíl. Chtít udělat něco nejen pro sebe, ale i pro druhé. To je ta pravá radost (pan Hruška).

To co jsem v padesátých letech slíbil, začíná nést ovoce…(pan Hruška).

Ten „režisér“ má pro každého z nás celou škálu rolí. Záleží na nás pro kterou se rozhodneme (pan Hruška).

 

Jinak

Poloha GPS: 49° 43′ 6″ N, 13° 23′ 17″ E

Otevřeno od 22. dubna do 16. října 2011 - středa až neděle (10:00 – 17:00 hod.), pondělí a úterý: bohužel zavřeno

Webová stránka: http://www.bip.cz/pamatnik/

E-mail: [email protected]

 

Noc kostelů:

http://www.nockostelu.cz/index.php?pg=aktuality&id=249

Zobrazeno 2881×

Komentáře

marcelkazs

pěkně jsi to napsala - ze semínka, které se zrodilo v pekle vyrostl malý ráj... Jsme zváni...

pavlli

...Marcelko, děkuju, zrovna minulý týden jsem tam zase byla...no, krásný.

Zobrazit 9 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz